Utvecklingsdag med TÄNK OM

Idag har vi haft en utvecklingsdag i Göteborg för alla konsulter inom TÄNK OM. Vi har dels funderat kring vår kultur inom företaget, dels fått en del inspiration utifrån kring lite olika saker.

Vårt tänk kring kultur kan man nog sammanfatta med att vi verkligen vill walk the talk och att vi noggrant funderar över vad det betyder in i minsta detalj. Hur ska vi bete oss för att våra utbildningar ska bli så bra som möjligt? Vi hade en del diskussioner i mindre grupper och i min grupp pratade vi lite om hur vi skapar ett klimat där vi kan ge varandra konstruktiv feedback. Det är oerhört viktigt att kunna säga till någon att man kan förbättra något och det blir så oerhört mycket lättare om man har en form för det. I dagsläget så ger vi naturligtvis varandra feedback, men jag tror att vi kan vässa till en del saker ännu mer om vi formaliserar det ännu mer.

När jag jobbar med elever så vill jag att de ska vara duktiga på att både ge och ta feedback. Jag har hört så otroligt insiktsfulla saker som mina elever sagt till varandra. Det jag bidrar med är en modell och ett tydligt ledarskap. De vet att jag hugger direkt om de säger något som är nedåtpuffar och därför blir de trygga att ge varandra konstruktiv feedback. Jag tror att kvaliteten blir så pass bra just pga modellen är solklar. Så vill jag ha det inom TÄNK OM också. Vi är på god väg, men vi kan bli ännu bättre.

Efter en fantastisk lunch på Sankt Jörgens Park Resort så fick vi inte mindre än 2 genomgångar av iBook Author. Alex Kolmodin (@alexkolmodin) från Apple gick igenom grunderna i programmet medan Anna-Karin Fossum (@akfossum) och Bettina från UnitedSthlm visade 2 olika böcker som de gjort. Efter dessa två dragningar fick vi chansen att prova att göra en iBook själva.

I min lärarroll skulle jag verkligen kunna använda mig av detta program. Eleverna skulle verkligen kunna göra riktigt bra saker i detta format där formen gör att innehållet fördjupas. Jag gillar verkligen idén. I min konsultroll har jag inte riktigt hittat hem när det gäller iBook Author än. Jag ska klura lite på det.

Vår dag slutade med att Håkan Fleischer (@hakanfleischer) föreläste om Lärandets retorik. Det jackade lite i vår diskussion som inledde dagen, TÄNK OM Kultur.

En tanke som stannade hos mig var att man bör använda sin personlighet för att ”behaga” den grupp man har framför sig. Så är det ju naturligtvis och det är ju också något jag jobbar med när jag utbildar inom ämnet. Dock är det ju så att det som är enkelt i teorin inte alltid är lika enkelt i praktiken. Vi fick i uppgift att skriva ner en del av våra egenskaper som vi vet att vi har. Sen ska vi välja 1-2 av dem och skruva till dem lite extra.

Kanske det är dags att göra något jag inte gjort på ett tag. Filma mig själv och sedan analysera vad jag gör som jag borde fortsätta med samt vad jag gör som jag borde sluta med. Jag är inte helt med på hur jag ska skruva till de egenskaper jag har, men det kanske beror på att jag inte är helt säker på vilka egenskaper jag tänker mig att skruva på. Kanske är det så att jag helt enkelt får göra min hemläxa.

En tanke jag tar med mig är att fundera kring om vi lever som vi lär när det gäller att vara lyhörda och lyssnande? Det finns helt klart utmaningar inom det området som tål att funderas kring.

Ser fram emot att se vart Henrik Wideus tanke om ”TÄNK OM Förort” tar vägen. Jag ska börja med att läsa Skolverkets rapport Greppa språket. Ämnesdidaktiska perspektiv på flerspråkighet.

Jag är glad över att få vara med och tänka och verka i ett gäng som är otroligt proffsiga.

/Emma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>